Lisätietoja

Ikkunoiden valinnassa täytyy ottaa huomioon monia asioita, jotka kaikki vaikuttavat lopputulokseen jopa yli viideksikymmeneksi vuodeksi eteenpäin. Toki kaikki nämä seikat vaikuttavat myös loppuhintaan, jonka vuoksi kannattaakin rauhassa katsoa, että mitä ominaisuuksia haluaisit ikkunoissasi ehdottomasi olevan, mutta toisaalta myös niin, ettet valitse sellaista, joka ei sinua hyödytä ja maksa sitten sellaisesta turhaa. 

Mitat lienevätkin ainoita ominaisuuksia joiden valintaan et voi vaikuttaa, mutta niiden selityksistä näet miten ikkunat tulee mitata ja näin ollen saat omilla mittauksillasi mahdollisimman tarkan tarjouksen ennen ammattilaisen varmistusmittausta.

Tämän vuoksi olemme koonneet sinulle tähän alle tärkeimmät huomion kohteet selityksineen helpottamaan järkevän valinnan kanssa.


Mitat

Ikkunan koko ilmoitetaan karmin ulkomitan mukaan millimetreinä, mitattuna karmin ulkoreunasta ulkoreunaan. Eli seinässä olevan aukon mitasta vähennetään haluttu tilkerako. Jos seinässä olevan aukon koko on 121 cm x 121 cm, ikkunan koko on 1190 mm x 1190 mm. Hämeenkyrön Ikkunatehdas suosittelee 10 mm tilkerakoa ikkunan jokaiselle sivulle. 


Karmisyvyys

Kapea 131 mm 

Normaali 170 mm

Leveä 200 mm

Ikkunoiden karminsyvyydellä tarkoitetaan karmilankun leveyttä. Karmilankun leveyden valintaan vaikuttaa seinän paksuus. Ikkunan karmilankku on oltava seinää kapeampi. Saneerauskohteissa kannattaa karminsyvyys valita mahdollisimman lähelle vanhan ikkunan karminleveyttä. 


Aukkotyyppi

Ikkuna: Ikkunan voi avata irtokahvalla esimerkiksi pesua varten.

Tuuletusikkuna: Ikkunan voi avata yhdellä ikkunassa kiinteästi olevalla kahvalla esimerkiksi tuulettamista varten. Ikkunassa on lapsiturvallisuutta varten rajoitin, joka estää ikkunaa aukeamasta kokonaan.

Tuuletusikkuna ja hyttyspuite: Kuten edellinen, mutta ikkunassa on lisäksi irrotettava hyttyspuite.

Tuuletusluukku: Umpinainen tuuletusosa, jonka voi avata luukussa kiinteästi olevalla kahvalla. Luukun ulkopuolella on metallinen säleikkö, jossa on myös hyttysverkko.

Hätäpoistumisikkuna: Helposti avattava hätäpoistumistienä käytettävä ikkuna. Yleensä yläkerrassa on yksi hätäpoistumistie ikkuna per huone.

Aukkotyyppikohtaiset mittarajoitteet:
Tuuletusikkunan max leveys 1190mm
Tuuletusluukun max leveys 500mm
Hätäpoistumistien minimikoko 670x720mm ja lisäksi leveys + korkeus tulee olla vähintään 1790 mm.

Väri

Valkoinen

Suojakäsitelty

Kuultolakattu, mänty

Kuultolakattu, pähkinä

Erikoisväri (omalla värikoodilla)

Kätisyys

Kätisyys ilmoitetaan avautumissuunnan puolelta. Ikkunat aukeavat sisäänpäin, joten ikkunoiden kätisyys katsotaan sisältä päin. Kätisyys ilmoittaa kummalla kädellä ikkuna miellyttävämpi avata. Oikeakätinen ikkuna avataan oikealla kädellä ja oikeakätisessä ikkunassa saranat ovat ikkunan oikealla puolen.

Vaihtoehtoina on seuraavat:

  • vasen
  • oikea
  • ylä
  • ala

Säleverhot

SOLAR Handy on ainoa tiiveyden osalta A-energialuokan ikkunoihin testatusti sopiva sälekaihdin, joka täyttää markkinoiden ainoana sälekaihtimena tuotestandardin EN13120 vaatimukset. Siinä ei ole roikkuvia naruja tai vipuja, vaan kaihdinta säädetään kahdella säätönupilla.

Värikoodit:
Valkoinen = 0159
Harmaa = 0952 


Normaaleihin sivulle aukeaviin ikkunoihin säleverhojen nupit asennetaan sarananpuoleiseen puitteeseen. 

Lasitus

Rakennusmääräysten mukaan turvalasi vaaditaan, mikäli valmiista lattiapinnasta lasin alareunaan on vähemmän kuin 700 mm.

Turvalasi 6 mm tasolasi

Käytetään yksityistiloissa turvalasin asemesta.

Näkösuojalasi Stippolyte 4 mm

Karkaistulasi 4 mm
Käytetään yksityistilojen saunoissa ja takan läheisyydessä sekä julkisten tilojen turvalasituksessa. Ei sovellu palosuojalasiksi.

Korvausilma

Hämeenkyrön Ikkunatehdas suosittelee ikkunaan korvausilmaventtiiliä silloin kun rakennuksessa on painovoimainen ilmanvaihto tai koneellinen ilman poisto, mutta ei korvausilmaa. Yksi korvausilmaventtiilinen ikkuna per huone.