Ikkunoiden huoltomaalaus

23.05.2023

Onko kotisi tai mökkisi ikkunanpuitteet uuden maalipinnan tai perusteellisen huollon tarpeessa? Hoppuilematta ja huolella maalatut pinnat säilyvät pitkään, ja seuraavilla ohjeilla saavutat parhaan tuloksen.

Omakotitalon tai kesämökin ulkoseiniä maalattaessa kannattaa kiinnittää huomiota myös ikkunapuitteisiin ja oviin. Niiden maalipinta saattaa kaivata piristystä.

– Vaikka ikkunanpuitteet eivät muodosta suurta pinta-alaa, niiden maalaaminen vie aikaa. Laseja tulee suojella ja rajaustyöt vaativat tarkkuutta. Yksi ikkuna sisältää useita maalattavia pintoja. Koko projekti on siis melkoinen haaste.

Maaliostoksilla huomioitavaa Maalauspäätöksen jälkeen on aika lähteä maaliostoksille. Ulkoseinät ja ikkunapuitteet voi haluta maalata samalla maalilla, mikäli se on öljypohjaista. Vesiohenteisissa akrylaattimaaleissa ikkunapuitteille ja ulkoseinille on erikseen suositeltuja tuotteita.

Pelkän maalin lisäksi tarvitaan myös asianmukaiset työkalut. Ulkoseinät maalataan tukevammalla ja leveämmällä siveltimellä, kun taas ikkunapuitteet maalataan kapeammalla siveltimellä. Pinnan esikäsittelyyn tarvitaan myös muun muassa hiomapaperia ja maalikaavin.

– Maalattava pinta tulee ensin pestä yleispuhdistusaineella tai tarvittaessa hometta tai levää poistavalla aineella. Jos vanha maali on vielä hyvin kiinni, sitä ei tarvitse poistaa. Sen sijaan irtoilevat maalit tulee rapsuttaa pois.

Kuinka kauan maali kuivuu? Ikkunapuitteet voidaan jättää paikalleen maalaamisen ajaksi, jos kyse on vain kevyestä pintaremontista. Kattavan huoltomaalauksen ajaksi puitteet on hyvä irrottaa.

– Ikkunapuitteiden maalin kuivumiseen vaaditaan noin vuorokausi, maalityypistä riippuen. Ulkoseinien öljymaalit kuivuvat vuorokauden tai parin aikana, kun taas vesiohenteiset maalit kuivuvat nopeammin, jopa parissa tunnissa.